Šta nam sve Bugarska pruža tokom zime

Šta nam sve Bugarska pruža tokom zime

Polako nam se bliži kraj leta i početak zimske sezone. Letovališta se polako zatvaraju, a zimovališta će postajati sve atraktivnije destinacije za posete turista, posebno u Bugarskoj.

Snežne zime u Bugarskoj nude više mogućnosti za odmor nego što zapravo možete pretpostaviti. Od zimskih sportova svetske klase do udobnih domaćih restorana. Ovde vam predstavljamo 8 zabavnih stvari koje možete raditi zimi u Bugarskoj.

1. Uputite se na planine za vrhunsko skijanje i snoubord

zima, sneg, zimski sportovi,
Snoubording u Bugarskoj je vrlo popularan

Sa najvišim planinama Evrope, između Alpa i Kavkaza, Bugarska nudi izuzetne mogućnosti za zimske sportove. Bilo da je to objekat vrhunskog kvaliteta u Banskom ili Borovecu, ili skromnije odmaralište u Dobriništu i Vitoši, svako ko voli skijanje i snoubording ima zagarantovan provod u Bugarskoj.

2. Uživajte u raskošnom tradicionalnom obroku kraj kamina

Naravno, nisu svi ljubitelji skijanja. A postoje i oni koji nakon napornog dana na skijama vole da uživaju u ukusnom obroku. Srećom, tradicionalni bugarski restorani su apsolutno savršeni za ugodnu večeru zimi. Tu možete uživati u enterijeru od drveta i isprobavati brojne specijalitete, poput turšije, suvog grožđa ili vruće rakije sa medom.

3. Popijte čašu vina na božićnom marketu

Iako bugarska istorija božićnog marketa možda nije toliko impresivna kao ona u Nemačkoj, u poslednje vreme ovi događaji postaju sve više popularni. Ono što je pre nekoliko godina bilo samo kolekcija lokalnih prodavnica koje izlažu svoje proizvode, pretvara se u pravu pred-božićnu proslavu.

u bugarskoj, božić, zima,
Posetite Božićni market

4.Provedite veče u klizanju na ledu

Klizanje na ledu postala je omiljena aktivnost za Bugare tokom zimskih meseci, a privremene staze za klizanje se otvaraju u decembru u većini gradova širom zemlje. Klizanje nije samo popularno među decom, već i među parovima koji su ga usvojili kao romantičnu zimsku aktivnost. U Sofiji, veštačko jezero Ariana preko zime se pretvara u možda jedno od najvećih klizališta na Balkanu.

5. Doživite sablasnu bugarsku verziju karnevala

Meseci nakon Božića su obično sezona za karnevale širom sveta, a ni Bugarska nije izuzetak. Počevši od Nove godine, muškarci hodaju i plešu u bizarnom drevnom ritualu koji bi trebao da uplaši zle duhove. Jedan od najboljih festivala je Surva, koji se održava u Perniku, samo 30km zapadno od Sofije.

6. Provedite dan u muzeju ili galeriji i naučite nešto novo

Bugarska ima dosta neobičnih muzeja i srećom, većina njih je otvorena tokom praznika. Neki od njih su Nacionalna galerija umetnosti, Sofijski istorijski muzej i interaktivni muzej Muzeiko.

muzej, galerija, umetnost, u bugarskoj, zima
Jedan od muzeja u Sofiji

7. Napijte se kao drevni Tračani

Gorka hladnoća u februaru mogla bi biti depresivna za neke, pogotovu ako nemaju partnera sa kojim bi proslavili Dan zaljubljenih. Ipak, ne u Bugarskoj. U ovoj državi 14. februar je drevni praznik vinara i vinogradara Trifon Zarezan. Bugarska ima hiljadugodišnju tradiciju pravljenja vrhunskog vina , još od starih Tračana koji su bili jedni od prvih vinara na svetu.

8. Pobegnite od hladnoće u banjska odmarališta

Bogatstvo toplim mineralnim izvorima u Bugarskoj posebno je dragoceno tokom zimskih meseci. Na kraju krajeva, da li postoji bolji način da se zagrejete, nego da se potopite u bazen sa toplom vodom. Bez obzira da li želite igrati na sigurno i okupati se u zatvorenom prostoru, ili se osećate avanturistički i želite da probate otvoreni bazen, uzvišena relaksacija je nešto što vam je zagarantovano.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *