Vikend u Vrnjačkoj banji

Vikend u Vrnjačkoj banji

Dolazi vam tetka iz Nemačke, brat iz Sarajeva ili sestra iz Slovenije? Pokazali biste im nešto dalje od vašeg sela/grada a ne znate šta? Voleli bi da im pokažete našu zemlju, ali ne znate odakle krenuti? Mi imamo predlog koji se zove – Vrnjačka Banja.

Izbrišite sebi iz glave sliku koja vam se pojavi na pomen “Vrnjačka Banja”. Zaboravite na “staromodni” građevinski stil i destinaciju za bolesne starije građane. To vreme je prošlost. Još u bivšoj “Jugi” Banja bila je jedna od omiljenih destinacija za vikend putovanja i godišnje odmore. Dugo vremena Vrnjačka Banja bila je mesto koje su rado posećivali školarci ili penzioneri. Njena centralna pozicija je prednost. Sa kojeg god dela države stižete, ne putujete dugo a prolazite kroz divne reljefe, koje usput možete posetiti. Vrnjačka Banja nalazi se u blizini planine Goč i reke Morave.

Duh prošlosti

Priča se da su još stari Rimljani otkrili lekovite vode ovog područja. Tu su izgradili prvi bazen koji je sada obavezna destinacija i ispred koje turisti i posetioci naprave najviše “selfija”. To je takozvana Piramida.
Pored sedam izvora lekovite i mineralne vode, Vrnjačka banja poznata je i po ostacima srednjevekovnih građevina, po mnogobrojnim crkvama koje potiču još iz vremena naših kraljeva i careva. Zanimljivo je da se na području Vrnjačke banje nalazi i Japanska bašta, koja se prostire na preko 3000 kvadratnih metara i zaista je vredna posete.

Od sedam pomenutih izvora za balneološku terapiju četiri izvora su u opticaju: Topla voda, Slatina i Jezero kao i Snežnik, dok se sa dva izvora mineralna voda flašira kao stona mineralna voda. Jedna od njih je i voda koja se može naći na rafovima svih prodavnica u Srbiji i svi smo čuli za nju – Voda Vrnjci.
Da li ste znali da, kada ste već u tom kraju, možete da posetite i muzej posvećen Vladi Divcu, našem poznatom košarkašu? Ako do sada niste shvatili, sada je jasno, Vrnjačka banja krije mnoga iznenađenja.

Karneval

Nedovoljno izvikana je i atrakcija zvana Vrnjački karneval, koja se održava početkom jula i zna da okupi i do 200.000 posetioca. Nedelju dana kroz ulice ovoga grada marširaju maskirane povorke, održavaju se koncerti, predstave i druga dešavanja koja oduševe goste i udahnu novi život u ovo lekovito mesto. Dakle, nisu jedino što treba posetiti u Srbiji Exit festival i Guča, i Vrnjačka Banja konja za trku ima.

vrnjačka banja, srbija, odmor, vikend, spa
Lepotica medju banjama u Srbiji

Voda – vazduh

Kako je poznata kao jedna od najvećih lekovitih banja Srbije, opština nudi mnoštvo različitih smeštaja. U gradu i okolini nalazi se mnogo modernih Wellness centara koji su iskoristili prednost lekovitih izvora za razvoj svog biznisa. Za one koji žele samo malo mira i opuštanja, u ponudi su i divni mali apartmani u cveću. Za sve ukuse i starosne grupe može se naći nešto. Vikend u Vrnjačkoj Banji trebalo bi ipak na vreme unapred rezervisati.
Vrnjačka Banja ne leči samo vodom i vazduhom već i sama atmosfera u gradu leči um i telo. Kako biste sve obišli, verujemo da vikend nije dovoljno vremena. Vašu posetu obavezno ponovite kako biste otkrili sve zanimljivosti koje krije najveća banja Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *