
Vinske ture u Toskani
Oni koji putuju u Toskanu u septembru ili oktobru uočiće vinograde prepune ljudi. Zbog čega? Slavi se “la vendemmia” – berba grožđa zbog koje čak i najpasivniji izlaze iz kuće da bi uživali u ranojesenjim čarima Toskane. Svako je tada ovde i više nego dobrodošao da pomogne u branju grožđa, ali i proba čašu vina a takođe i uživa u lokalnim zabavama koje mestima daju posebnu čar.
Da li ste znali…
…Italijani su najstrastveniji u ispijanju vina na celom svetu. Popije se čak 38 litara po stanovniku godišnje, a u Vatikanu 62 litre.
1) Filjine Valdarno – druženje sa pop zvezdom
Bilo da odaberete lagano osvežavajuće vino ili jače crveno, čaša lokalnog vina može biti još ukusnija posle napornog branja grožđa. Za vreme “la vendemmia“ sve više domaćih uzgajivača grožđa nudi stranim posetiocima da zasuču rukave i sa makazama zađu u vinograde. Među njima je i britanski pevač Sting, koji već 10 godina poseduje vinograd Il Palađo u zelenim brdima Filjine Valdarno. Danju se može pomoći oko berbe, a kada sunce zađe, vreme je da se otvori boca vina.
2) Impruneta – slavi se grožđe
“La vendemmia” je mnogo više od nekoliko nedelja napornog rada. Berba grožđa poznata kao i LA RACCOLTA, je i prilika za brojne vinske festivale. Najbolji primer je “La festa dell’Uva” (Festival grožđa) u selu Impruneta, koje se nalazi tik ispod Firence. Od 1928. godine, poslednje nedelje septembra, celo selo izlazi iz svojih kuća na lokalni karneval gde splavovi služe za ostavljanje džinovskih buradi za vino. Tada ljudi šetaju ulicama maskirani na temu grožđa i vina. Najlepši splav osvaja nagradu.
Da li ste znali…
Posle Francuske, Italija je najveći proizvođač vina na svetu. Zemlja ima više od milion registrovanih proizvođača koji proizvode 45 miliona hektolitara vina godišnje.
3) Bargino – pijuckanje vina u muzeju
Vekovima star italijanski vinograd, evocira slike prašnjavih podruma, obogaćen bocama Vernaća iz 1890. godine. S druge strane, tu je “Antinori nel Chianti Classico” vinarija u Barginu, na 20km od Firence. Vinarija postoji od 1385. godine i danas ova porodica vodi jednu od najmodernijih vinarija u regionu. Prostorije za probavanje su savršene za popodnevno mirisanje, njuškanje, srkanje, grgutanje, pijuckanje… – postoji čak i muzej vina.
Kako testirati vino?
Kada probavate vina, najbolje je da počnete sa belim, onda roze, a za kraj ostavite crno. Najbolje je početi sa laganim vinima i završiti sa jačim.
4) Chianti – vožnja biciklom oko vinograda

Vina Chianti, Bruno i Vino Nobile di Montepulciano, iz regiona Toskane, koja je mesto porekla nekima od najpopularnijih vina u Italiji. Sva tri se proizvode sa “prima donna”: sveprisutno Sangiovese grožđe, koje raste u možda najslikovitijim brdima zemlje. Da biste ovaj kraj doživeli na najbolji mogući način, uzmite bicikl i doživite vinsku vožnju. Usput ćete naići na mnogo načina odnosno mogućnosti da isprobate vino i delikatese.
Da li ste znali…
…sa Vivino Wine Scanner aplikacijom, lako možete skenirati etiketu na boci vina. Aplikacija će pokazati koja se hrana najbolje slaže sa datim vinom, takođe će pokazati cenu vina i kako su vino ocenili ostali ljubitelji.