Šta obavezno posetiti u Bugarskoj

Šta obavezno posetiti u Bugarskoj

Krenite sa nama na put u susednu nam zemlju – Bugarsku! U Bugarskoj su mnoga zanimljiva mesta, našim ljudima možda još uvek nepoznata…

1. Palata i Botanička bašta u Balčiku

Palata i spektakularna Botanička bašta u podnožju mora, neverovatna su mesta koja morate posetiti u Bugarskoj. Tura podrazumeva prolazak kroz lavirint kroz koji posetioci mogu da istraže palatu i saznaju više o ovom mestu na kom je kraljica ostavila svoje srce.

2. Rimski teatar u Plovdivu

Posetite klasični rok koncert ili operu u iskopinama starog rimskog amfiteatra, odakle se proteže predivni pogled na centar grada. Kulturno – plesni performansi i igrane predstave takođe su uobičajene u pozorištu koji omogućava posetiocima da se osećaju kao Rimljani, u okruženju sa dobro očuvanom izvornom arhitekturom.

plovdiv, u bugarskoj, šta videti, šta obići,
Rimski teatar, Bugarska

3. Planina Vitoša

Svi posetioci Sofije ne smeju propustiti da se žičarom popnu na planinu Vitoši. Na vrhu se nalaze staze na kojima se možete provozati biciklom, ili uživati u prelepom pogledu.

4. Vodena bašta, Varna

Oni koji vole šetnje kroz umirujuće predele, trebali bi da posete Vodenu baštu u Varni. Ona se nalazi u parku nadomak mora i opremljena je brojnim restoranima sa neverovatnim pogledom.

5. Zamak Ravadinovo

Ovaj zamak nalazi se u Sozopolu i čuven je po svojoj zapanjujućoj arhitekturi. Ovaj gotički raj je romantično mesto za parove, koji mogu posetiti njegove balske dvorane ili uživati u šetnji pored jezera.

bugarska, šta posetiti, šta obići,
Zamak Ravadinovo

6. Arheološki muzej u Varni

Arheološki muzej Varna nudi edukativno iskustvo za one koji žele naučiti više o razvoju Bugarske tokom istorije. Ova ustanova sadrži eksponate poput grobnica koje datiraju iz 5. veka pre nove ere.

7. Tvrđava Belogradčik

Tvrđava se smatra samim draguljem zemlje i poznata je kao jedna od glavnih turističkih atrakcija u Bugarskoj. Predstavlja kombinaciju prirode i ljudskog rada, i nalazi se na sat vremena vožnje od grada Vidin. Tvrđava je izgrađena duboko u stenama i ima neverovatni panoramski pogled sa vrha. Većina atrakcija datira iz 19. veka. Tu možete videti visoke pećine sa izloženim slikama, kao i kosti praistorijskih vrsta.

8. Narodno pozorište Ivan Vazov

U samom srcu Sofije nalazi se najstarije pozorište u zemlji, sa kog se pruža pogled na park i lokalne restorane. Izdvaja se po grčkoj arhitekturi koja je neobično osvetljena noću, zbog čega se jasno vidi iz različitih delova grada.

9. Manastir Rila

Manastir Rila veoma je dobro očuvan i nudi obrazovno iskustvo za one koji žele da nauče više o istoriji. Nalazi se na dva sata vožnje od Sofije i nudi mirno mesto za opuštanje i bekstvo iz grada.

u bugarskoj, šta obići, šta posetiti,
Manastir Rila, Bugarska

10. Stari Nesebar

Stari Nesebar je šarmantni gradić sa drevnim zidinama i starim drvenim kućama. Tokom šetnje starim ulicama sa kaldrmom, posetioci se mogu zaustaviti pored prodavnica kože i krzna, crkvi, ili zanatskih radionica. Oni koji odsedaju u Nesebaru mogu posetiti i okolna sela i obedovati u nekom restoranu sa pogledom na more.

11. Stari grad u Plovdivu

Stari grad u Plovdivu je mesto koje ne smete propustiti zbog drevnih ruševina koje datiraju iz 18. i 19. veka. Ovo područje bogato je umetničkim galerijama i istorijskim građevinama. Ulice od kaldrme još više doprinose šarmu grada i napravljene su od originalnog kamena iz rimskog perioda. Lokalni vodiči mogu vas upoznati sa istorijom grada i istorijskim mestima značajnim za ovo mesto u Bugarskoj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *