“Must see” destinacija – Istanbul

“Must see” destinacija – Istanbul

Ako volite putovanja, sasvim sigurno je da negde, pa makar i u svojoj glavi, imate listu mesta koje biste rado posetili. Od Novog Zelanda, preko Japana i Kine, do Irske i Islanda. Pravi pustolovci žele ceo svet da vide i upoznaju. I dok nam možda fali novca za put na Maldive, Bali ili u Australiju, postoji jedan grad, jedno svetsko čudo koje nam je dostupno i nezaobilazno – Istanbul.

istanbul, turska, evropa, azija, grad, destinacija
Istanbul – grad na dve strane Bosfora

Turski grad na dva strane Bosforskog zaliva je fascinirajući, tajanstven i šaren grad pun istorije bliske nama kao narodu i definitivno “must see” lokacija. Ovaj grad je kulturološki i industrijski centar države. Sa otprilike 14 miliona stanovnika Istanbul je jedan od najvećih gradova Evrope pa i sveta.

Aja Sofija

U Istanbulu možete da vidite svašta, probate svašta, kupite svašta i doživite svašta. Nezaobilazna je poseta svetskoj Aja Sofija crkvi koja se sada vodi kao muzej. Prelepa građevina izgrađena je još pre nove ere kao viznatijska crkva, posle toga je bila mošea a sada je muzej.

istanbul, turska, dzamija, lokacija, destinacija
Aja Sofija – “must see” lokacija

Bazari

Nipošto ne biste smeli propustiti turski Grand bazar. Najveću pijacu na svetu sa oko 5 hiljada prodavnica obavezno i samo sa predznanjem posetiti kako ne biste preplatili željenu robu. Turci se rado cenkaju a kako je bazar sve više usmeren na brojne turiste, tako je većina i svoje cene prilagodila stranom novčaniku. Dok ste još u tom “pijačarskom ludilu” obavezno posetite i “Egipatski bazar” koji je bazar začina. Šareno i mirisno postavljene tezge otkriće vam začine za koje nikada niste čuli a čiji ukus je odličan.

Dok ste u Istanbulu obavezno šetajte, pijacama, ulicama, preko mostova. Galata most je prvi most koji je izgrađen da poveže dva kontinenta i zaštitni znak grada. Na mostu je predveče moguće stati i uživati u zalasku sunca nad Bosforom.

Nigde nećete videti toliko džamija kao u Istanbulu, priča je da se Istanbul proteže preko sedam brda i da je na vrhu svakog sagrađena po jedna džamija. Sulejmanova džamija je druga po veličini u Istanbulu i veoma je lepa i veličanstvena. Sagrađena 1557. godine ova džamija u svom kompleksu bolnicu, hamam, školu i kuhinju. U blizini džamije sahranjen je i Sulejman kao i arhitekta Sinar koji je projektnovao džamiju. Arhitekturi Istanbula mnogo su doprineli i arhitekte hrišćanskog porekla koji su u vreme turske okupacije bili otuđeni i kao janjičari odvedeni u Tursku.

Sultan Sulejman

Topkapi palata

Još jedno mesto koje obavezno morate posetiti je Topkapi palata. U njoj su tokom vremena boravili osvajači i sultani. Danas je Topkapi palata pretvorena u muzej. Ovde možete videti kako su nekada živeli osvajači, mnoštvo prelepih žena i evnusi bili su deo pulsa u ovoj palati prošaranom brojnim bogatim salama, hamamima i haremima.

Prinčeva ostrva

Iako okružen sa dva mora, Istanbul je grad u kojem zimi sneg pada. Istanbulu pripada i manja skupina od devet ostrva “Prinčeva ostrva” koja su popularno izletište za domaće stanovništvo.
Dok ste u ovom gradu, obavezno se provozajte jednom po Bosforu. Kako što mnogi iz turskih serija već znaju, gradskom stanovništvu je vožnja trajekom i sastavni deo dana.

Verujemo da će vaša prva poseta Istanbulu biti nezaboravna, da će vam približiti mnoge priče iz istorijskih udžbenika i probuditi želju za upoznavanjem i druge strane Turske.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *