Korisne informacije za putovanje u Bugarsku

Korisne informacije za putovanje u Bugarsku

Bugarska je već neko vreme omiljena destinacija turista iz Srbije. Bez obzira koji je vaš motiv odlaska u ovu susednu zemlju, evo nekoliko informacija i smernica koje će vam taj put olakšati i učiniti prijatnijim.

Iako se ne može pohvaliti prelepim morem, tu su lepe i uređene plaže, kao i odličan smeštaj po veoma pristupačnim cenama. Takođe, Bugarska ne privlači samo one željne odmora, već i šopingholičare koji rado obilaze njene tržne centre.

bugarska, odmor, destinacija, letovanje, zimovanje
Jedan od resorta u Bugarskoj

Pre svega, bitno je da znate da prilikom ulaska u Bugarsku morate imati putnu ispravu izdatu u poslednjih deset godina. Mora da važi najmanje tri meseca nakon planiranog napuštanja zemlje. Viza za Bugarsku vam nije potrebna ukoliko planirate da boravite kraće od 90 dana. Svakako, uvek je preporuka da prilikom putovanja sa sobom nosite i fotokopiju pasoša u slučaju da original izgubite ili vam ga ukradu.

Ukoliko na put krećete sopstvenim prevozom možete se opustiti jer vam u Bugraskoj nije potrebna međunarodna vozačka dozvola tokom privremenog boravka ili tranzita. Takođe, nije vam potreban ni zeleni karton, jer je Bugarska potpisnica sporazuma kome se priključila i Srbija. Ipak, potrebno je da na ulasku u Bugarsku platite vinjetnu taksu u specijalnim ispostavama Agencije “Carina” na graničnom prelazu.

bugarska, destinacija, odmor,
Grad Plovdiv

Saobraćajni propisi u Bugarskoj veoma su slični našim. Dozvoljena brzina u naselju je 50km/h, na regionalnim putevima 90km/h, a na auto putu 130-140km/h. Takođe, u automobilu morate imati protivpožarni aparat, a dnevna svetla moraju biti upaljena u periodu od 2. novembra do 1. marta.
Ipak, ukoliko ne budete poštovali bugarska pravila i propise u saobraćaju, očekuju vas dosta veće kazne nego kod nas. Tako ćete za vožnju u alkoholisanom stanju morati da izdvojite između 100 i 250 eura. Za prekoračenje brzine nešto manje – od 5 do 125 eura. A za nevezivanje sigurnosnog pojasa, korišćenje mobilnog telefona u vožnji i prolazak kroz crveno svetlo po 25 eura.

Zvanična valuta u Bugarskoj je lev, te će biti potrebno da prilikom putovanja konvertujete svoj novac. Po trenutnom kursu jedan lev iznosi 60,44 dinara ili 0.51 eura. Za plaćanje se možete služiti i većinom platnih kartica iz Srbije, jer ih primaju na gotovo svima mestima u Bugarskoj.

bugarska, more, plaže, letovanje, odmor
I leto je lepo u Bugarskoj

Ako se ne odlučite na kupovinu sim kartice lokalnih operatera, trebalo bi da računate na poprilično visoke cene rominga. Odlazni pozivi koštaće vas oko 102 dinara po minuti, dok će dolazne pozive po minuti korisnici MTS-a i VIP-a platiti 36 dinara, a Telenora 40 dinara. Cena jedne sms poruke stajaće vas oko 24-25 dinara.

Iako je bugarski zvanični jezik u ovoj zemlji, sasvim lako ćete se sporazumeti sa lokalcima i na engleskom jeziku. Takođe, ako sami niste poznavalac engleskog jezika, pričanje na srpskom može biti od velike pomoći, jer postoji dosta sličnih reči dovoljnih da osoba shvati vašu nameru. Recimo, standardni pozdravi na bugarskom su dobro utro, dobar den i dobar večer, što priznaćete dosta podseća na naš jezik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *